Studie- og ordensregler

Formål og omfang
Det overordnede formål med studie- og ordensreglerne er at sikre et godt og trygt studie- og arbejdsmiljø for elever og personale på skolen.

Almindelige regler for god opførsel gælder naturligvis på skolen: Man respekterer og tager hensyn til hinanden, benytter et sobert sprog og behandler bygninger og inventar ordentligt.

Uden for skolen gælder studie- og ordensreglerne også, når en aktivitet har tilknytning til skolen, når adfærden direkte påvirker undervisningsmiljøet, eller når elever indgår i sammenhænge, som kan identificere dem med skolen.

Eleven har i øvrigt et selvstændigt ansvar for egne handlinger og er omfattet af de almindelige regler om erstatning.

Overordnede studieregler

Elever har mødepligt og pligt til aktiv deltagelse i undervisningen, hvilket omfatter følgende:

  • rettidigt fremmøde til undervisningen. Ved forlagt undervisning så som selvstændigt arbejde og virtuel undervisning, der er planlagt som en del af undervisningen, angiver faglæreren, hvilke betingelser der gælder for opfyldelse af mødepligten
  • rettidig aflevering af kvalitativt og kvantitativt acceptable skriftlige opgaver. Heri indgår, at opgaven skal være resultat af selvstændigt arbejde
  • deltagelse i terminsprøver, årsprøver og lignende
  • deltagelse i de nødvendige prøver/eksaminer uden snyd eller lignende uretmæssig adfærd
  • deltagelse i ekskursioner og anden forlagt undervisning.

I særlige tilfælde kan rektor efter konkret vurdering fritage elever for (dele af) undervisningen, som eleven ikke kan deltage i. Ansøgning om dette skal ske skriftligt.

Ved langvarig sygdom, fritagelse for undervisningen eller fravær ved terminsprøver, årsprøver eller eksamen vil eleven normalt blive afkrævet en lægeerklæring. Eleven afholder eventuelle udgifter til dette.

Overordnede ordensregler

På skolen gælder almindelige regler for god opførsel, hvilket omfatter:

  • at man behandler lokaler, faciliteter og inventar ordentligt og rydder op efter sig selv
  • at skolen er et inkluderende mødested med dansk som skolens fællessprog. Sproget er vores fælles værktøj for dannelse og læring, og på skolen bruger man ikke sprog, som bevidst eller ubevidst ekskluderer
  • at man er hensigtsmæssigt påklædt, herunder er omklædt i idrætstøj og -sko til idrætsundervisning og efter lærerens anvisning ved naturvidenskabelige eksperimenter. Det er ikke tilladt at gå med tildækket ansigt på skolen
  • at man på skolen tager hensyn til hinanden ved at undgå støjende, voldelig eller truende adfærd i og uden for undervisningen
  • at livsanskuelser, herunder politisk og religiøs overbevisning, anses som en privatsag. Agitation, forkyndelse og missionerende virksomhed er ikke tilladt på skolen. Elever og personale opfører sig respektfuldt over for hinandens livsanskuelser. Skolen understøtter fælles aktiviteter og samvær, hvor en åben og nysgerrig dialog om livsanskuelser er mulig.

Politikker og elevhåndbog

Til de overordnede studie- og ordensregler hører forskellige uddybende retningslinjer, som følger herunder.
Konkrete anvisninger af forskellig praktisk art er derudover formuleret i elevhåndbogen.

Retningslinjer, som er en del af studie- og ordensreglerne:

Advarsler og sanktioner

Hvis skolens ledelse skønner, at en elev tilsidesætter skolens regler for almindelig orden og samvær eller pligten til at deltage aktivt i undervisningen, vil der normalt blive givet en mundtlig tilrettevisning. Ved efterfølgende uændret adfærd gives en skriftlig advarsel, som sendes til eleven samt til forældremyndighedsindehaveren, hvis eleven er under 18 år.

Hvis eleven fortsat ikke ændrer adfærd, foretager rektor et individuelt skøn afhængig af overtrædelsens omfang og karakter, hvor der ved mangelfuld aktiv deltagelse også indgår fx årsager til fravær og elevens muligheder for at indhente det forsømte.

Afhængig af dette skøn kan rektor vælge at:

  • udelukke eleven helt eller delvist fra konkrete arrangementer eller aktiviteter
  • udelukke eleven midlertidigt fra undervisningen i indtil 10 dage på et skoleår. Udelukkelsen registreres som fravær
  • forbyde eleven at medbringe og anvende bestemte genstande i et fastsat tidsrum på skolen
  • tilbageholde elevens private genstande normalt indtil skoledagens ophør
  • henvise eleven til at aflægge prøve i et eller flere fag på det pågældende klassetrin i det pågældende år. Eleven orienteres herom senest ved offentliggørelsen af planen for prøvernes afholdelse. Der gives ikke afsluttende standpunktskarakterer (årskarakterer) i disse fag, og allerede afgivne afsluttende standpunktskarakterer bortfalder
  • fratage eleven retten til at blive indstillet til prøve i et eller flere fag, der afsluttes det pågældende år. Prøve i det eller de pågældende fag skal aflægges det følgende år, hvis skolens ledelse træffer beslutning om, at den pågældende kan oprykkes trods manglende prøver
  • overflytte eleven til en anden institution efter aftale med den modtagende institution
  • bortvise eleven

I særligt alvorligt tilfælde eller i gentagelsestilfælde kan sanktionerne iværksættes uden forudgående advarsel.
I særlige alvorlige tilfælde og hvor skolen anser det for påkrævet, kan en elev midlertidigt hjemsendes eller midlertidigt kun have begrænset adgang til skolen, mens sagen undersøges nærmere.

Normalt bortfalder advarsler ved nyt skoleårs begyndelse ligesom fraværsregistreringen nulstilles. Dog kan skriftlige advarsler fastsættes til først at bortfalde efter et år, og advarsler grundet snyd bortfalder normalt ikke.

Ovennævnte sanktioner kan tillige udmøntes betinget, således at den nævnte sanktion kun iværksættes ved gentagen overtrædelse af studie- og ordensreglerne inden for en angivet periode, evt. i kombination med konkret angivne, pædagogisk begrundede vilkår.

Supplerende regler om studieaktivitet ift. SU samt om oprykning

Det er en betingelse for at modtage SU (Statens Uddannelsesstøtte), at eleven er studieaktiv.
Hvis en elev ikke opfylder kravene om mødepligt og aktiv deltagelse, anses eleven normalt ikke for studieaktiv.
Hvis eleven bliver erklæret studieinaktiv, vil elevens SU blive stoppet. I tilfælde af fødsel, sygdom og andre særlige forhold er der dog mulighed for at få dispensation fra kravet om studieaktivitet.

Oprykning til næste klassetrin sker automatisk, hvis en elev har mindst 2,0 i uvægtet gennemsnit af karaktererne ved skoleårets afslutning (herunder standpunktskarakterer og prøvekarakterer).
Har eleven under 2,0 i gennemsnit, foretages en nærmere vurdering af, om den pågældende elev anses for at have fået tilstrækkeligt udbytte af undervisningen, og om eleven vurderes til at kunne gennemføre det følgende skoleår og evt. indhente det forsømte. Hvis eleven nægtes oprykning, vil skolen samtidig afgøre, om eleven tilbydes at gå klassetrinnet om på skolen.

Klage over afgørelser

Der kan indgives skriftlig klage over ledelsens afgørelse med hensyn til sanktioner i forbindelse med studie- eller ordensreglerne eller oprykning. Fristen for at klage er 10 dage (inkl. dage uden undervisning), dog kun 5 dage ved skriftlig advarsel, udelukkelse fra konkrete arrangementer eller aktiviteter eller midlertidigt fra undervisningen samt ved forbud mod at medbringe bestemte genstande i en periode. Eleven modtager skriftlig klagevejledning sammen med ledelsens afgørelser.

Der klages til undervisningsministeriet via rektor, som vedlægger en udtalelse.
Denne udtalelse kan klageren kommentere inden for 5 dage (inkl. dage uden undervisning)