Sikkerhed på din computer

Internettet et en fantastisk ressource, som muliggør en lang række undervisningsrelaterede aktiviteter. Samtidig er IT en integreret del af vores daglige liv, og specielt unge mennesker benytter sig af internettet konstant. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på online sikkerhed.

På denne side kan du læse en række gode råd om hvordan du færdes sikkert på internettet, samt hvad man har af handlemuligheder, hvis det går galt.

Gode råd til sikkerhed

Herunder de mest almindelige gode råd:

Tænkt dig altid om to gange før du deler. Det gælder i særdeleshed billeder, men også personlige oplysninger på sociale medier. Husk at når noget først er online, er det så godt som umuligt at fjerne helt igen.

Del derfor aldrig dit fulde navn, din adresse, telefonnummer eller fødselsdato.

Mange benytter samme kodeord, til en række forskellige tjenester. Mange har endda også brugt det samme kodeord i årevis.

Det er virkelig IKKE anbefalelsesværdigt, da man kan være næsten sikker på at man selv, eller én af de services man benytter online før eller senere vil blive hacket. Derfor skal man følge flg. råd omkring kodeord:

  1. Benyt unikke, stærke adgangskoder
  2. Skift adgangskoder mindst én gang om året
  3. Skriv ikke dine koder ind i en note-app, de er notorisk usikre. Benyt i stedet almindelig papir og blyant og gem dine koder udenfor den digitale verden.

Ikke alt er som det ser ud. Phishing er et helt almindeligt fænomen på nettet, og er forsøg på at stjæle dine personlige oplysninger, eller loginoplysninger. Som regel foregår det via e-mails eller beskeder, som ser ud til at være troværdige, men som i virkeligheden er falske.

Klik ALDRIG på vedhæftede filer, som du får tilsendt fra ukendte kilder og vær altid skeptisk over for uventede beskeder eller links, – også fra dine venner.

Hold din computer ajour. Hver gang et program/styresystem opdager en sikkerhedsbrist, bliver der udsendt en opdatering af programmet. Slå derfor automatiske opdateringer til på din computer, og tjek at din computers styresystem er opdateret.

Trådløst internet uden sikkerhedskoder er virkelig usikre. Enhver middelmådig hacker kan på et åbent trådløst internet få adgang til din computers internetaktiviteter.

Benyt dig derfor ikke af åbne trådløse WiFi forbindelser. Hvis du alligevel gør det, så benyt dig af en VPN (Virtual Private Network), som beskytter dine data, mens du bruger WiFi forbindelsen.

Hvad hvis det går galt?

De fleste moderne mennesker, vil på et tidspunkt opleve at et eller andet går galt i vores online aktiviteter. Her er hvad du skal gøre, hvis det går galt.

Benyt dig af flg. side, til at tjekke om oplysningerne tilknyttet en bestemt e-mail konto er blevet lækket/hacket i et større datalæk.

Have I Been Pwned: Check if your email has been compromised in a data breach

Siden angiver, hvornår og hvad der er blevet lækket, og siden indeholder kun de større kendte sikkerhedsbrist fra forskellige firmaer.

Hvis siden angiver at forskellige oplysninger tilknyttet din e-mail konto er blevet lækket, så læs hvad der er sket, og hvornår.

… og skift dit password til kontoen, hvis ikke du har gjort det siden lækket er sket.

  • Tab af kode kan være meget alvorligt. Specielt hvis koden bruges på flere platforme.
  • Så hurtigt som muligt, skal du ændre koden, – først på platformen hvorfra du har mistet koden, og herefter evt. andre steder, hvor den samme kode benyttes
  • Hvis det er muligt, så vælg 2-faktor-godkendelse på de påvirkede platforme

Hvis der er uønsket og personligt indhold på nettet er hastighed afgørende for at det kan fjernes igen.

Er delingen sket her på skolen, skal du straks henvende dig til studievejlederen eller skolens IT-ansvarlige.

Ellers er der flg. generelle råd du kan følge:

  1. Er indholdet ulovligt, – altså f.eks. lagt ud af nogle andre end dig – kan du politianmelde det
  2. Kontakt administratorerne af den pågældende hjemmeside
  3. Benyt dig af en af de mange firmaer, som specialiserer sig i at få fjernet personlig data fra internettet.
  • Start med at afbryde internetforbindelsen til din computer.
  • Herefter bør du slette al offline indhold på din maskine. Metoden til dette afhænger af, hvilken browser du benytter mest, – se på flg. link for vejledning til at slette offline filer.
  • Genstart nu maskinen i “fejlsikret tilstand”, metoden til at gøre dette afhænger af dit styresystem, så spørg lige internettet, hvordan du gør det på den inficerede maskine.
  • Når du har genstartet i sikker tilstand, skal du køre en “diskoprydning”. Igen afhænger metoden af dit styresystem og igen er søgning på nettet din ven.
  • Hvis du har et antivirus program på din maskine, er det nu, du skal scanne din maskine for virus og se, om programmet kan løse problemet

Når du har gjort ovenstående, kan du forsøge at starte det program, hvor du opdagede fejlen til at starte med. Der kan nu ske tre ting:

  1. Hvis fejlen består, og du ikke havde et antivirus program, er det nok nu du skal købe et.
  2. Hvis fejlen består efter alt ovenstående, skal du få hjælp fra en professionel.
  3. Hvis fejlen ser ud til at være klaret, kan du genstarte maskinen i normal tilstand og tænde for internettet igen.

Hvad vil du læse mere om?